czwartek, 6 maja 2010

Szybkie jabłka

Zdjęcie wygrzebane z trzewi mojego twardego dysku. A na nim deser szybki, prosty i smaczny.



Chrupkie, lekko winne jabłko należy przepołowić, pozbawić gniazda nasiennego i skropić sokiem z cytryny. Do konfitury wiśniowej (w ilości takiej, by zdołała zapełnić wgłębienia we wszystkich przygotowanych jabłkach) dodać sporą szczyptę cynamonu i łyżeczkę cukru waniliowego [ale błagam: nie waniLInowego!]. Przygotowaną mieszanką nadziać połówki jabłek, te zaś ułożyć w naczyniu stosownym do zapiekania - może to być blacha do pieczenia, naczynie żaroodporne lub coś w tym stylu; ja skorzystałam z silikonowej formy do mufinek, dzięki czemu półkule jabłek nie przewracały się. Na każdej cząstce owocu ułożyć po wiórku masła, całość włożyć do nagrzanego do ok. 150°C piekarnika. Piec aż do zrumienienia.

Smacznego!
___
Pachnę Messe de Minuit od Etro.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

>
Komentarze (<$BlogItemCommentCount$> )