czwartek, 22 kwietnia 2010

Udka kurczaka z czerwoną fasolą

Przepis pochodzi z książki (a właściwie broszurki...) z cyklu Biblioteka Poradnika Domowego, t.4, Taco & tortilla i inne dania kuchni meksykańskiej, s.45.

Nie jestem amatorką tych części kurczaka, które nie są piersiami, ale w tym wydaniu łykam je bez zastrzeżeń. ;)

        Składniki:

  • 12 pałek kurczaka
  • puszka (ok. 25 dag) czerwonej fasoli
  • puszka (ok. 40 dag) pomidorów pelati [byłyby najlepsze, ale można użyć także innych, byle były całe]
  • łyżka koncentratu pomidorowego [może być także czerwone pesto]
  • 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku [lub nawet dwa, jeśli jeść będą wszyscy zainteresowani ;) ]
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej [znacznie ciekawsza, intensywniejsza i smaczniejsza od kupnego proszku]
  • szczypta mielonych goździków [ja zastąpiłam mielonym kminkiem, a dodatkowo dorzuciłam dwa całe goździki]
  • szczypta cynamonu
  • pęczek posiekanej natki pietruszki - albo kolendry
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

      Natrzeć pałki solą i pieprzem, zrumienić na tłuszczu, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, a na pozostałym oleju przesmażyć plastry cebuli i posiekany czosnek (uważać, bo się gadzina łatwo przypala! ;) ). Dodać koncentrat pomidory, pomidory wraz z zalewą oraz wino.  Zagotować, dość często mieszając, poczekać, aż pomidory się rozpadną. Następnie dodać odsączoną fasolę, gotować jeszcze kilka minut (w razie konieczności podlać winem albo  wodą), przyprawić i polać sosem udka. Naczynie nakryć i wstawić na ok. 35 minut do, rozgrzanego do 180ºC, piekarnika. Po wyjęciu posypać natką, podawać z ryżem albo pieczywem oraz miską różnokolorowych sałat.

Smacznego!

___

Dziś pachnę Chergui Serge'a Lutens.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

>
Komentarze (<$BlogItemCommentCount$> )