Bierzemy boczniaki (ilość uzależniona od liczby stołowników oraz apetytu), myjemy, osuszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, układamy na niej grzyby, blaszkami do góry, smażymy przez ok. trzy minuty. W międzyczasie zrywamy listki szałwii, większe kroimy na pół; potrzebny jest także ząbek czosnku, który należy pokroić na cienkie plasterki. Następnie przewracamy boczniaki, posypujemy je szałwią i czosnkiem, smażymy jeszcze przez minutę. Przekładamy na talerze, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z bagietką, która nada się świetnie do późniejszego oczyszczenia talerza z sosu. :)
Czas przygotowania: śmiesznie krótki
Trudność: żadna
Pożywność: duża, ale stosowna w chłodny dzień :)
Uczucie po spożyciu: rozleniwiająca błogość
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
>
Komentarze (<$BlogItemCommentCount$> )